2014 m. gegužės 25 d., sekmadienis

Liko tik savaitė mokslų! Gero pirmadienio.:3


Šiek tiek įdomesnės architektūros :) Tai koplyčia Karinių JAV oro pajėgų akademijoje.



Karšti orai

Šiuo metu Lietuvoje vyrauja aukšta oro temperatūra. Oras sausas bei karštas, todėl reikėtų apsisaugoti nuo galimų karščio poveikių :)

Stiprus perkaitimas gali ištikti bet kurį žmogų tuomet, kai organizmas nebegali savęs atvėsinti prakaituodamas. Tokiu atveju greitai (per 10-15 min. ) pakyla labai aukšta kūno temperatūra, kuri pažeidžia smegenis, turi neigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių būklei, kenkia kitiems gyvybiškai svarbiems organams. Laiku nesuteikus pagalbos, žmogus netenka sąmonės ir net gali mirti. 


Norint išvengti šių pavojingų gyvybei būklių, įsidėmėkite pirmuosius perspėjančius perkaitimo požymius: 


• pakyla kūno temperatūra iki 38 - 41 laipsnių karščio, 

• oda tampa karšta ir sausa (neprakaituoja); 
• padažnėja ir sustiprėja pulsas, 
• vargina labai stiprus galvos skausmas ir svaigimas, 
• spengia ausyse, 
• mieguistumas, 
• pykinimas. 



2014 m. gegužės 1 d., ketvirtadienis

Tarptautinė darbo diena

Tarptautinė darbo diena švenčiama gegužės 1 d.

Tarptautinės darbininkų dienos istorija siekia 1886 m. Tų metų gegužės 1 d. Čikagos miesto policija malšino darbininkų demonstraciją, kurios metu darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną. Malšinant demonstraciją neapsieita be aukų. 1889 m. Paryžiaus 2-asis tarptautinis kongresas paskelbė gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.

Lietuvoje ši šventė pradėta švęsti sovietų okupacijos metais, todėl atgavus nepriklausomybę, šventės atsisakyta. Ji vėl sugrąžinta 1996 metais. Organizatorių teigimu, dabar Tarptautinės darbininkų šventės metu siekiama atkreipti dėmesį į darbininkų teises, padėti bedarbiams įveikti skurdą, pasirūpinti darbininkų sauga ir sveikata.

Architektūros pagrindinės šakos

Urbanistika

Mokslas apie miestus. Jis sukurtas architektų, plėtotas JAV apie 1950 metus drauge su regionų planavimu. Glaudžiai susijęs su žemėtvarka, komunikacinių tinklų planavimu, migracijų tarp miesto ir kaimo bei regionų tyrimais, remiasi kraštovaizdžio studijomis. Bandomas grįsti matematiniu ir ekonominiu modeliavimu optimizavimo tikslais.

Tūrinė architektūra

Architektūrinis projektavimas, skirtingai nuo laisvųjų menų, yra priklausomas nuo daugelio techninių, fizinių, teisinių, socialinių ir klimato faktorių, lemiančių galutinį projektą. Tačiau skirtingai nuo taikomųjų mokslų ar inžinerijos, iš architektūros tikimasi ne tik techninio sprendimo ir funkcionalumo, bet taip pat ir estetinių principų laikymosi. Architektūros kūrimo procesas apima priemones, naudojamas tradiciniuose menuose – skulptūroje ir tapyboje – erdvę, formą, tūrį, tekstūrą, spalvą, šviesą, šešėlį. Dėl šių aspektų pasireiškimo architektūrinis projektavimas tradiciškai laikomas kūrybiniu procesu, o architektūra bendruoju atveju priskiriama prie meno šakų.

Architektūra

Architektūra - pastatų projektavimo menas ir mokslas. Pagrindiniai architektūros tikslai yra formuoti aplinkos erdvę, projektuoti statinius bei jų kompleksus. Plačiąja šio žodžio reikšme architektūros objektas yra žmogaus gyvenamosios aplinkos planavimas ir organizavimas, pradedant miestų planavimu, landšafto architektūra ir baigiant interjero dizainu.